Dossier vaginale klachten: Gardnerella vaginalis

Als de vaginale flora verstoord raakt, kan een vrouw last krijgen van vaginale klachten. Er zijn meerdere oorzaken van een verstoorde vaginale flora. Een foutieve, gebrekkige of juist overmatige intieme hygiëne kan bijvoorbeeld een disbalans veroorzaken. De vagina is erg gevoelig en vatbaar voor irritaties. Zeker het wassen met zeep kan invloed hebben op de natuurlijke vaginale flora. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een mild, zeepvrij product. Ook is het belangrijk om tijdens de menstruatie tampons en maandverband regelmatig te vervangen om irritaties te voorkomen.

Gardnerella vaginalis

Elke vrouw beschikt over 'vaginale flora'. Dit is een uitgebalanceerd ecosysteem van bacteriën en schimmels in de vagina. Het helpt mee de slijmvliezen te beschermen en houdt zo ook je vagina gezond. Je vaginale flora bepalen ook mee de zuurgraad van je vagina: een goede zuurgraad zorgt ervoor dat enkel de juiste bacteriën kunnen overleven en je vagina in goede gezondheid blijft. 

In principe hebben Lactobacillen (melkzuurproducerende bacteriën) de overhand. Zij zorgen ervoor dat je vagina 'zuur' genoeg is.

Door een verstoring van het evenwicht in de vaginale flora, met een verstoorde zuurgraad in de vagina als gevolg, kunnen bepaalde bacteriën de kans krijgen om te gaan woekeren en krijgen zij langzaamaan de overhand op de Lactobacillen. 

De gardnerella vaginalis is zo'n bacterie die in dat geval de overhand krijgt en voor vaginale klachten gaat zorgen. Bacteriële vaginose bijvoorbeeld. 

Meest voorkomende vaginale klachten door verstuurde vaginale flora

De meest voorkomende vaginale klachten bij een verstoorde vaginale flora zijn:

De symptomen die hiermee gepaard kunnen gaan, zijn:

Zowel Bacteriële Vaginose als een vaginale schimmelinfectie kunnen bovenstaande vaginale klachten veroorzaken.

  • Een bacteriële vaginale infectie (Bacteriële Vaginose) herken je aan een stinkende geur (vislucht), grijsachtige afscheiding en jeuk.
  • Bij een vaginale schimmelinfectie ontstaat ook vaginale jeuk in combinatie met een witte, brokkelige afscheiding (vergelijkbaar met cottage cheese).

Veel vrouwen denken bij vaginale klachten automatisch aan een vaginale schimmelinfectie. Het woord "Bacteriële Vaginose" is bij veel vrouwen onbekend. Een ander woord hiervoor is dus "bacteriële vaginale infectie". De bacteriële vaginale infectie vaker voor dan een vaginale schimmelinfectie.

Beide aandoeningen kan je zelf behandelen en voorkomen. Als de klachten aanhouden moet je altijd een arts raadplegen.

Comments are closed.