Bacteriële vaginose en vaginale infectie

In principe is vaginale afscheiding iets heel normaal, maar soms kan het van structuur veranderen. Soms heb je wat meer afscheiding dan normaal. Of de afscheiding is ineens anders van kleur. Of je ruikt in een keer...vis. Of je ervaart plots jeuk 'down under'!

Als je last hebt van overmatige afscheiding en een vieze (vis)geur uit je vagina, kan dat duiden op bacteriële vaginose (soms ten onrechte Gardnerella genoemd). Naast de vieze vaginale geur kunnen pijn, jeuk en een branderig gevoel symptomen zijn van bacteriële vaginose (ook gekend als een vaginale infectie).

Bacteriële vaginose is niet besmettelijk en is ook niet seksueel overdraagbaar, wat bij een vaginale schimmelinfectie wel het geval kan zijn.

Symptomen van bacteriële vaginose

Een vaginale infectie herken je aan de volgende symptomen:

 

Behandeling bacteriële vaginose
 

Bij het behandelen van bacteriële vaginose is het belangrijk dat je een product kiest dat de balans in de vaginale flora terug herstelt.

De vaginale flora is een uitgebalanceerd ecosysteem, vergelijkbaar met de darmflora en mondflora. Het is een systeem van bacteriën en schimmels in de vagina dat de slijmvliezen beschermt en zo je vagina gezond houdt.

Wanneer dit ecosysteem uit evenwicht raakt, kan je last krijgen van allerlei vaginale klachten, zoals bacteriële vaginose. 

Hoe wordt bacteriële vaginose veroorzaakt?

Een bacteriële vaginose wordt meestal veroorzaakt door een verstoring van het evenwicht van de vaginale flora. In de vagina leven miljoenen bacteriën en schimmels, ook wel de vaginale flora genoemd.

De vagina heeft normaliter een licht zure PH waarde. Namelijk tussen de 3.8 en 4.4. Deze zure omgeving beschermt de vagina tegen infecties en wordt in stand gehouden door de lactobacillus bacterie. Deze bacterie produceert melkzuur en is essentieel voor een gezonde vagina.

Als de pH waarde toeneemt, bijvoorbeeld door sperma of zeep, kunnen slechte bacteriën de overhand krijgen en kunnen er problemen ontstaan. De klachten die kunnen ontstaan zijn te herkennen aan symptomen als een toename in vaginale afscheiding en witte vloed, jeuk en een vieze geur. Deze bacteriële disbalans heet dus Bacteriële Vaginose.

De oorzaak van een bacteriële vaginose is, zoals hierboven al is uitgelegd, een verstoring van het evenwicht in de vaginale flora. Deze verstoring kan ontstaan door:

  • Hormonale veranderingen zoals bij menstruatie, overgang en zwangerschap.
  • Een gebrekkige of foutieve intieme hygiëne. Zo is wassen met zeep in plaats van gewoon water geen goed idee! De zeep verstoort immers de zuurtegraad van je vagina. Bepaalde seksuele gewoontes, overmatig tampongebruik en het dragen van te strakke en/ of synthetische kleding zijn ook niet bevorderlijk.
  • Antibioticagebruik en medicijngebruik.
  • Aandoeningen zoals diabetes en stress.

Voedingstips bij bacteriële vaginose

Bij bacteriële vaginose is het ook belangrijk op de voeding te letten. Het eten en drinken van teveel suikers bijvoorbeeld heeft gevolgen voor de vaginale flora. Deze raakt hierdoor sneller uit balans wat voor een geïrriteerde vagina kan zorgen. Eet zo gezond en gevarieerd mogelijk. Eet veel verse groenten en fruit en laat bewerkte voeding zo veel mogelijk staan.

Wat is een vaginale infectie?

Een bacteriële infectie is een ontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën. Bacteriën zijn minuscule organismes. Er bestaan zeer veel verschillende soorten bacteriën. In je lichaam zijn er van nature bacteriën aanwezig (bv. in je spijsverteringskanaal). Deze zijn goedaardig en zorgen ervoor dat je lichaam goed kan functioneren. Kwaadaardige bacteriën dringen je lichaam binnen en richten vervolgens schade aan, met een bacteriële infectie tot gevolg. Indien de ontsteking niet veroorzaakt wordt door een bacterie, is een virus vaak de boosdoener.

Voornamelijk mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaar voor infecties.

Hoe lang kan bacteriële vaginose duren?

Bacteriële vaginose kan in principe geen kwaad, maar is wel vervelend. Bacteriële vaginose kan enkele dagen tot weken aanhouden. Soms herstelt het natuurlijke evenwicht tussen de verschillende bacteriën zich vanzelf.

Multi-Gyn ActiGel behandelt bacteriële vaginale ongemakken en vermindert onaangename (vis)geur en afscheiding. Werkt direct verzachtend bij jeuk en irritatie.

Wat is het verschil tussen Bacteriële Vaginose en een schimmelinfectie (Candida)?

Bij vaginale klachten als overmatige afscheiding, geur en jeuk denken de meeste vrouwen al snel aan een schimmelinfectie, in de volksmond ook bekend als Candida. Maar even goed kan het dus een bacteriële infectie zijn. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen beiden? 

Candida is het gevolg van een overmatige groei van gist in de vagina en geeft soortgelijke klachten als een bacteriële vaginose. Toch is er wel een verschil in symptomen. Zo is er bij een candida-infectie ook sprake van roodheid en een branderig gevoel in de vagina, en kan er bij het plassen een pijnlijk gevoel optreden.

Bacteriële Vaginose ontstaat als gevolg van een overmatige groei van slechte bacteriën in de vagina. Beide aandoeningen zijn goed te behandelen. Voor zwangere vrouwen is het belangrijk om altijd een arts te raadplegen bij klachten.

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts bij bacteriële vaginose?

Heb je last van overmatige vaginale afscheiding, neem dan contact op met je huisarts in de volgende gevallen:

  • als de jeuk blijft houden;
  • bij een branderig gevoel bij het plassen;
  • als de afscheiding van kleur en geur verandert (wit of geel-groen, onaangenaam ruikend);
  • bij bloederige afscheiding (buiten de menstruatie);
  • als je denkt dat je een seksueel overdraagbare aandoening zou kunnen hebben;
  • als je ook pijn hebt in de onderbuik.

Bron: Thuisarts.nl

Comments are closed.