Candida infectie: symptomen en behandeling

Een candida-infectie, kortweg candida, is meestal onschuldig. Maar een infectie met deze gist kan wel heel vervelend zijn! Een vaginale schimmelinfectie bijvoorbeeld, wordt veroorzaakt door Candida. Wat is Candida albicans (want zo wordt het voluit genoemd) precies en wanneer zorgt het voor problemen? En wat zijn die problemen dan en beter nog: wat kan je eraan doen?

Wat is Candida?

Candida albicans is een gistsoort, van nature aanwezig in het menselijk lichaam. De gist voelt zich prettig op warme vochtige plekken, bijvoorbeeld:

 • In de vagina
 • In de darmen
 • Op de slijmvliezen van de mond
 • Op de huid

Wat is de oorzaak van een Candida-infectie?

Hoe kan je eigenlijk een infectie krijgen met Candida? Het zit zo: Naast Candida leven er in je lichaam nog veel meer bacteriën en schimmels. Normaal gesproken zorgen deze micro-organismen niet voor problemen. De onschuldige candida-gist veroorzaakt pas een infectie, als de natuurlijke verhouding tussen de verschillende bacteriën en schimmels verstoord is. Een dergelijke verstoring treedt bijvoorbeeld op bij:

 • Een verminderde werking van je immuunsysteem
 • Gebruik van antibiotica
 • Gebruik van bepaalde medicijnen
 • Een veranderde zuurgraad in de vagina, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of rond de menstruatie.

De gist grijpt dan zijn kans en vermeerdert zich sterk. Dit heeft een candida-infectie tot gevolg.

Symptomen Candida-infectie

Een veel voorkomende candida-infectie is een infectie van de vagina van de vrouw: een vaginale schimmelinfectie. Drie van de vier vrouwen heeft hier af en toe last van. Een vaginale schimmelinfectie is op zich niet gevaarlijk, maar het is wel vervelend. Een vaginale candida-infectie is te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Witte, brokkelige afscheiding zonder opvallende geur
 • Jeuk, roodheid en een pijnlijke soms branderige vagina
 • Pijn bij het vrijen of plassen

Een candida-infectie kan zich ook elders in het lichaam manifesteren. Dan kan het leiden tot klachten als:

 • Last van de darmen: winderigheid, diarree, een opgezette buik en slijm in de ontlasting
 • Maagklachten en misselijkheid
 • Anale jeuk
 • Irritatie, roodheid of jeuk aan de penis.
 • Ook spruw, een schimmelinfectie in de mond (wat vooral voorkomt bij baby’s) is een candida-infectie. En ook bij luieruitslag speelt Candida albicans vaak een rol.

Behandeling vaginale candida-infectie

Om een vaginale schimmelinfectie te behandelen raden wij jou Multi-Gyn FloraPlus aan. Multi-Gyn FloraPlus is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. De gel bevat naast plantaardige extracten ook prebiotische bestanddelen. Deze prebiotica stimuleren de groei van nuttige melkzuurbacteriën en ondersteunen een gezonde vaginale flora.

Multi-Gyn FloraPlus behandelt niet alleen vaginale schimmelinfecties, maar verlicht ook de symptomen en voorkomt terugkerende schimmelinfecties.

Pijn bij het vrijen

Eén van de mogelijke symptomen van candida is pijn bij het vrijen. Dat kan komen doordat de vagina branderig aanvoelt en geirriteerd is. Andere oorzaken van pijn bij het vrijen kunnen zijn:

Vaginale droogheid kan voor veel ongemak zorgen tijdens het vrijen. Als de vrouw opgewonden raakt scheidt de vagina een natuurlijk glijmiddel af dat het vrijen plezierig maakt. Bij een droge vagina kan het weefsel tijdens het vrijen geïrriteerd raken waardoor een branderig gevoel ontstaat. Als dit het geval is kan je kiezen voor een gel die werkt als glijmiddel.

Naar de huisarts met candida?

Wanneer Candia albicans een infectie veroorzaakt, is behandeling mogelijk. Niet altijd is het noodzakelijk, want in veel gevallen is de infectie onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Er zijn verschillende mogelijkheden om de schimmel te behandelen. 

Vraag bij twijfel advies van je huisarts. Vaginale afscheiding of witte vloed is het meest voorkomende gynaecologische probleem in de huisartsenpraktijk. De huisarts zal er dus niet van opkijken.

De diagnose van een candida-infectie

Bij een lokale infectie met Candida, bijvoorbeeld in de vagina, op de penis of in de mond, kan de huisarts de diagnose stellen op basis van de symptomen en klachten. Soms neemt hij, bij vaginale klachten, een uitstrijkje af om onder de microscoop te bekijken. En tenslotte gebruikt een arts ook wel eens een bloedstaal om een diagnose te stellen.

Candida-dieet bij vaginale schimmel

In de natuurgeneeskunde wordt ook wel een speciaal candida-dieet voorgeschreven. Bij dit dieet beperk je je inname van suikers en producten die gist bevatten. Het is een vrij streng dieet. Let op dat je geen tekorten krijgt aan bepaalde belangrijke voedingsstoffen, als je een dergelijke dieet wilt volgen. Vraag zo nodig je huisarts om advies.

Tips om een vaginale schimmelinfectie met Candida te voorkomen

Je kunt een vaginale infectie met Candida proberen te voorkomen door:

 • Katoenen ondergoed te dragen, dus geen broekjes van synthetische stoffen.
 • Geen te strakke broeken te dragen.
 • Geen inlegkruisjes te gebruiken.

Bovenstaande zaken zorgen er namelijk voor dat het broeierig wordt. Vochtig en warm dus; precies waar Candida albicans van houdt. 
Daarnaast is het verstandig om:

 • nooit gewone zeep te gebruiken om je vagina of penis te wassen. Dit verstoort de natuurlijke zuurgraad en daarmee de verhoudingen tussen de micro-organismen. Goed afspoelen met water is voldoende.
 • Veeg bovendien altijd van voor naar achteren af na toiletgebruik, anders kan je bacteriën uit de darm in de vagina brengen.

Bij een geïrriteerde vagina is vrijen al snel onprettig en kan het zelfs pijnlijk zijn. Tips om om het leuk te houden:

 • Neem de tijd om opgewonden te raken voor geslachtsgemeenschap.
 • Gebruik zo nodig een (neutraal) glijmiddel of Multi-Gyn LiquiGel.

Is een infectie met Candida besmettelijk?

Een schimmelinfectie is in principe niet besmettelijk of seksueel overdraagbaar, omdat iedereen de schimmel van nature al in zijn lijf heeft. Wel kan door de overgroei van de schimmel, de infectie tussen partners tijdens seksueel contact uitgewisseld worden. Je steekt elkaar dan mogelijk steeds opnieuw aan. Heeft je partner ook klachten, dan kan ook de partner behandeld worden.

Gegeneraliseerde Candida

Wanneer Candida zich door je hele lichaam verspreidt, spreken we van gegeneraliseerde Candida. Dit kan voorkomen bij zieke mensen met een lage weerstand. De gist dringt dan door de slijmvliezen heen en komt in het bloed terecht.

Comments are closed.