Branderig gevoel in de vagina

Een branderig gevoel in de vagina of vulva gaat vaak gepaard met vaginale jeuk en irritatie. De schaamlippen zijn meestal rood en gezwollen.  Een branderig gevoel kan zowel in de vagina als op de vulva ontstaan. Vaak heeft het een relatief onschuldige oorzaak.

Mogelijke oorzaken branderige vagina:

 • Vaginale schimmelinfectie (Candida)
 • Allergie voor bijvoorbeeld voedingsmiddel of parfum
 • Dragen van strakke broeken of strak zittend ondergoed
 • Bacteriële infectie (bacteriële vaginose)
 • Vaginale droogheid

Oorzaak 1: Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie kan een brandend gevoel in de vagina veroorzaken.

Naast een branderig gevoel herken je een vaginale schimmelinfectie aan dikke, wit gekleurde, brokkelige afscheiding en vaginale jeuk.
Een vaginale schimmelinfectie is iets waar zowat alle vrouwen ooit in hun leven mee te maken krijgen. Sommigen hebben er zelfs regelmatig last van. Onterecht generen zij zich hiervoor: in tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft het niets met een soa te maken.

Een vaginale schimmelinfectie – ook wel candida genoemd - is een ontsteking binnenin en/of rond de ingang van de vagina. Het wordt veroorzaakt door een bovenmatige groei van candida schimmels. Iedereen draagt schimmels, gisten en bacteriën bij zich. Het evenwicht tussen de verschillende micro-organismen wordt op peil gehouden door 'goede' melkzuurbacteriën. Als deze bacteriën vernietigd worden, raakt dit evenwicht verstoord, en kan een schimmelinfectie ontstaan.

Oorzaak 2 van een branderig gevoel in de vagina: Allergie voor voedingsmiddel of parfum

Een allergische of overgevoelige reactie kan een irritatie op de huid rondom de vagina en schaamlippen veroorzaken. Dit kan een branderig of schraal gevoel geven.

Een allergische reactie kan ontstaan door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen.

Ook kan het gebruik van chemische stoffen of materialen in het vaginale gebied, een allergische reactie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Parfum
 • Zeep
 • Gekleurd of geparfumeerd toiletpapier
 • Zaaddodende middelen
 • Condooms
 • Jodium
 • Wasmiddelen

Oorzaak 3: Dragen van strakke broeken of strak zittend ondergoed

Strakzittende onderkleding (denk bijvoorbeeld aan ‘skinny’ broeken) veroorzaken soms wrijving met de huid rondom de vagina. Dit kan een branderig gevoel veroorzaken.

Ook het dragen van synthetisch/nylon ondergoed kan resulteren in een goede ‘broedplaats’ voor schimmels. Het synthetische materiaal vermindert immers de  luchtstroom, waardoor het kan gaan broeien. Transpiratie wordt dan onvoldoende geabsorbeerd en een broeierige omgeving is een plek waar schimmels goed gedijen. Draag bij voorkeur steeds 100% katoenen onderbroeken! 

Oorzaak 4: Bacteriële infectie

Naast een branderig gevoel bij de vagina herken je een bacteriële infectie (bacteriële vaginose) aan een abnormale vaginale afscheiding en een vieze geur uit de vagina (een visachtige geur). Bacteriële vaginose is geen besmettelijke aandoening of soa, maar een disbalans van de vaginale flora die wordt veroorzaakt door een verstoring van de zuurgraad in de vagina.

Als gevolg van de verstoorde zuurgraad krijgen bepaalde bacteriën de kans om zich snel te vermenigvuldigen. Het vaginale evenwicht kan verstoord raken door bijvoorbeeld een nieuwe seksuele partner, het plaatsen van een spiraaltje, het gebruik van antibiotica, of door je vagina te wassen met zeep.

Oorzaak 5: Vaginale droogheid

Ook vaginale droogheid kan een branderige vagina veroorzaken. Vaginale droogheid ontstaat wanneer de vagina niet voldoende afscheiding aanmaakt. Dit komt vaak voor bij vrouwen in de overgang en wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Maar ook jongere vrouwen hebben hier soms last van.

Een droge vagina zorgt voor veel ongemak tijdens het vrijen. Als je als vrouw opgewonden raakt, scheidt de vagina een natuurlijk glijmiddel af dat het vrijen plezierig maakt. Bij een droge vagina kan het weefsel tijdens het vrijen geïrriteerd raken waardoor een branderig gevoel ontstaat.

Branderig gevoel in de vagina tijdens of na seks

Een branderig of schraal gevoel bij de ingang van de vagina voor, tijdens of na seks is iets wat bij veel vrouwen voorkomt. Ook plassen na afloop van het vrijen geeft dan nogal eens een branderig gevoel. De meest voorkomende oorzaak is dat je niet of onvoldoende seksueel opgewonden bent. De vaginawand is dan onvoldoende doorbloed en niet vochtig genoeg. De huid bij de opening van de vagina raakt dan gemakkelijk geïrriteerd door het ‘schuren’ van de penis.

Branderig gevoel bij het plassen

Pijn bij plassen kan zich uiten in brandende, zeurende of prikkende pijn tijdens of vlak na het plassen. In veel gevallen is een blaasontsteking hier de oorzaak van. Overige symptomen van een blaasontsteking:

 • Vaak plassen
 • Het gevoel dat de blaas, ook na het plassen, niet helemaal leeg is
 • Stekende pijn in de onderbuik of onderrug
 • Een troebele, sterk ruikende urine
 • Koorts en rillingen

Wat te doen bij een branderig gevoel in de vagina?

Een verzorgende gel kan helpen bij het optimaliseren van het vaginale weefsel. Ook kan het een vaginale schimmelinfectie behandelen en helpen te voorkomen. 
Bij Multi-Gyn zijn er verschillende producten die de oorzaken van vaginale ongemakken aanpakken. Afhankelijk van de oorzaak van het branderig gevoel in de vagina kan je kiezen voor: 

 • Multi-Gyn LiquiGel werkt direct bevochtigend bij droogheid en voorkomt hieraan gerelateerde klachten.
 • Kies bij een vaginale schimmelinfectie voor Multi-Gyn FloraPlus. Deze neutraliseert de schadelijke schimmels zonder de goede bacteriën aan te tasten. Hierdoor is de kans dat de infectie terugkeert aanzienlijk kleiner.
 • Is het onduidelijk wat de branderigheid veroorzaakt? Dan is Multi-Gyn ActiGel een goede keus. Deze gel kan gebruikt worden voor verlichting van de meest voorkomende vaginale ongemakken zoals irritatie, branderigheid, jeuk, afscheiding en onaangename geurtjes.

Tips bij branderig gevoel in de vagina

 • Zorg voor een goede vaginale hygiëne. Was je vagina nooit met zeep, maar met water.
 • Draag ondergoed van katoen. Synthetisch ondergoed ventileert niet goed en kan zo de groei van schimmels bevorderen.
 • Krab zo min mogelijk bij jeuk. Door het krabben kan het tere weefsel rondom je vagina worden beschadigd.
 • Gebruik zo min mogelijk maandverband of inlegkruisjes. Dit veroorzaakt een broeierige vagina, wat de kans op schimmels en dus een brandend gevoel vergroot.

Comments are closed.