Droge vagina of vaginale droogheid

Veel vrouwen hebben last van een droge vagina. Bij vaginale droogheid wordt onvoldoende vocht aangemaakt. Het gevolg hiervan is dat de slijmvliezen in de vagina geïrriteerd kunnen raken. Dit kan een branderig gevoel of pijn in de vagina veroorzaken. Bijvoorbeeld tijdens het vrijen. Ook kan de vagina kwetsbaarder worden voor infecties, bijvoorbeeld voor vaginale schimmelinfecties. De oorzaken van vaginale droogheid zijn divers. Een droge vagina kan worden veroorzaakt door hormonale verandering (o.a. tijdens de overgang of zwangerschap), emotionele factoren (bijv. stress), medicijngebruik, of aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes.

Veel vrouwen vinden het lastig om met deze klacht naar de arts te gaan. Best vreemd wanneer je weet dat tijdens en na de overgang zelfs 4 op de 10 vrouwen last heeft van vaginale droogheid. Bovendien is er iets te doen aan deze vervelende kwaal. Multi-Gyn LiquiGel helpt! Lees hieronder meer over de oorzaken en de behandeling van vaginale droogheid.

Oorzaken droge vagina

Een droge vagina kan veroorzaakt worden door een afname van de hoeveelheid vrouwelijk hormoon oestrogeen in het lichaam. Oestrogeen houdt het slijmvlies in de vagina gezond en in goede conditie. Vrouwen kunnen op verschillende momenten last hebben van een droge vagina: 

 • Tijdens en na de overgang
 • Op bepaalde momenten tijdens de menstruele cyclus
 • Tijdens het geven van borstvoeding
 • Door het verstoren van het vaginale milieu, de vaginale flora

Ook kan een droge vagina ontstaan door medische aandoeningen zoals de ziekte van Sjögren, diabetes, endometriose of nierziekten. Daarnaast komt het voor bij het gebruik van medicijnen zoals antidepressiva, chemotherapie en medicijnen tegen allergische reacties. 

Behandeling droge vagina

De klachten die gepaard gaan met een droge vagina zijn relatief makkelijk te behandelen. Wij adviseren Multi-Gyn LiquiGel  bij vaginale droogheid. 

Multi-Gyn LiquiGel is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. De gel bevat, naast plantaardige extracten, ook glycerine van plantaardige oorsprong. Dit vult het natuurlijke vaginale vocht aan en zorgt voor een langdurige bevochtiging.

Daarnaast beschermt Multi-Gyn LiquiGel de vaginale flora. Multi-Gyn LiquiGel behandelt niet alleen vaginale droogheid, maar verlicht ook de symptomen en voorkomt terugkerende vaginale droogheid.

Symptomen droge vagina

Bij een droge vagina kun je last hebben van symptomen als irritatie van de vagina, jeuk, een branderig en/of stekend gevoel aan de schaamlippen en in het begin van de vagina, pijn bij het vrijen en het plassen. Soms is er sprake van een onaangename geur door de veranderde zuurgraad in de vagina.
Samengevat zijn bij een droge vagina de volgende klachten mogelijk:

 • Schrale vagina
 • Branderige vagina
 • Jeukende schaamlippen en/of vagina
 • Pijn tijdens het plassen
 • Vaginale pijn
 • Kans op vaginale infecties, zoals vaginale schimmelinfectie of bacteriële vaginale ongemakken zoals bacteriële vaginose

Vaginale droogheid tijdens het vrijen

Vaginale droogheid kan voor veel ongemak zorgen tijdens het vrijen. Als de vrouw opgewonden raakt, scheidt de vagina een natuurlijk glijmiddel af dat het vrijen plezierig maakt. Bij een droge vagina kan het weefsel tijdens het vrijen geïrriteerd raken waardoor een branderig gevoel ontstaat. Als dit het geval is kan je kiezen voor een gel die werkt als glijmiddel.

Tips bij een droge vagina

De klachten die gepaard gaan met een droge vagina, kan je relatief snel aanpakken met een gel zoals Multi-Gyn LiquiGel. Maar daarmee heb je de oorzaak van je klachten natuurlijk nog niet aangepakt. Heb je last van een droge vagina? Dan kun je rekening houden met de volgende tips:

 • Probeer irriterende producten, die het milieu in de vagina bedreigen, te vermijden.
 • Was je vagina zeker niet met zeep en gebruik geen badschuim
 • Draag geen strak zittende kleding of ondergoed
 • Gebruik tampons alleen bij een hevige menstruatie
 • Ook training van de bekkenbodemspieren komt de gezondheid van de vagina ten goede. 

Vaginale droogheid tijdens en na de overgang

Een droge vagina tijdens en na de overgang ontstaat als gevolg van een veranderende hormoonhuishouding. Er wordt minder oestrogeen aangemaakt en het weefsel in de vagina wordt dunner en droger.

Vaginale droogheid tijdens de menstruatiecyclus

Een droge vagina tijdens de menstruatiecyclus ontstaat als gevolg van schommelingen in de hormoonhuishouding. De eerste dagen na de menstruatie is de hoeveelheid oestrogeen laag. De vagina is dan minder vochtig. In het midden van de cyclus (rondom de eisprong) is er juist een piek in het oestrogeengehalte. Na deze piek neemt de hoeveelheid oestrogeen weer af.

Vaginale droogheid tijdens het geven van borstvoeding

Vaginale droogheid tijdens het geven van borstvoeding ontstaat door onderdrukking van de menstruele cyclus. Tevens is de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam laag. Vrouwen raken minder snel seksueel geprikkeld en worden minder vochtig.

Vaginale droogheid door een verstoorde vaginale flora

Vaginale droogheid kan ook ontstaan door een verstoorde vaginale flora. Deze disbalans ontstaat als gevolg van een verstoring in het natuurlijk evenwicht van bacteriën en schimmels. Deze verstoring kan veroorzaakt worden door het wassen met zeep en bijvoorbeeld het gebruik van tampons. De zuurtegraad van de vagina wordt dan verstoord.

Wanneer moet ik naar de dokter met een droge vagina?

 • Als de klachten van vaginale droogheid blijven aanhouden na het gebruik van Multi-Gyn LiquiGel.
 • Als de klachten optreden na het gebruik van een geneesmiddel.
 • Als je het zelf niet helemaal vertrouwt of een raar plekje of bultje hebt.

Comments are closed.