Stinkende afscheiding vagina

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is een sterk ruikende, stinkende vagina (vislucht) doorgaans niet het gevolg van een slechte intieme hygiëne. Wél van een bacterieel probleem.

De onfrisse, stinkende vaginale afscheiding wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een Bacteriële Vaginose. De geur wordt vaak beschreven als visachtig. Bij een Bacteriële Vaginose is de normale flora van de vagina verstoord. Door deze bacteriële verstoring komt de geur vrij. Een Bacteriële Vaginose komt het meeste voor tijdens de vruchtbare periode.

De vislucht en stinkende geur van de afscheiding kan schaamte oproepen en seksueel contact verstoren. Lees hier alles over dit probleem en hoe je een stinkende afscheiding uit de vagina kunt behandelen!

Behandeling stinkende vaginale afscheiding

Een onaangename geur van de vagina is een symptoom van een Bacteriële Vaginose, soms ten onrechte Gardnerella genoemd. Naast de vieze vaginale geur kunnen overmatige afscheiding, pijn, jeuk en een branderig gevoel optreden. Bacteriële Vaginose is niet besmettelijk en wordt niet tijdens geslachtsgemeenschap overgebracht, wat bij een vaginale schimmelinfectie wel het geval kan zijn.

Een bacteriële vaginale infectie kan je behandelen met Multi-Gyn ActiGel. 

Deze gel bevat plantaardige extracten die de vaginale flora optimaliseren en schadelijke bacteriën op een natuurlijke wijze neutraliseren. Multi-Gyn ActiGel behandelt niet alleen bacteriële vaginale ongemakken, maar verlicht ook de symptomen die ermee gepaard gaan en voorkomt dat het probleem terugkeert.

Multi-Gyn ActiGel wordt wereldwijd door miljoenen vrouwen gebruikt om vaginale klachten als jeuk, afscheiding en een onaangename geur te behandelen en te verlichten.

Wat is de oorzaak van een onaangename vaginale (vis) geur?

Elke vrouw heeft een eigen, unieke vaginale flora. Dit is een uitgebalanceerd eco-systeem, net zoals de darmflora en mondflora. Het is het systeem van bacteriën en schimmels in de vagina wat de slijmvliezen moet beschermen. In de vagina zijn het de Lactobacillen die in principe overheersen. Als de vaginale flora verstoord raakt, kunnen bepaalde schimmels of bacteriën de bovenhand krijgen en kan je last krijgen van vaginale klachten, zoals een vervelende vaginale geur. 

De vagina beschermt zichzelf tegen schadelijke bacteriën en schimmels door het creëren van een licht zurig milieu. Dit zure milieu is te danken aan de aanwezigheid van Lactobacillen, die melkzuur produceren. Het melkzuur is van belang voor de gezondheid van de vagina.

Van nature heeft de vagina een licht zure geur, hetgeen volkomen normaal is. Tijdens je menstruatie kan de geur enigszins anders zijn dan wat je gewend ben. Er zijn meerdere oorzaken van een verstoorde vaginale flora. Een slechte of juist overmatige intieme hygiëne kan een disbalans veroorzaken. 

Stinkende afscheiding na seks

Stinkende afscheiding komt soms ook voor na het hebben van seks. De geur wordt sterker na het vrijen omdat sperma alkalisch is. De hogere pH waarde van sperma reageert dan met de licht zure (lage) pH waarde van de vagina. Tijdens de menstruatie kan de geur nog sterker zijn.

Hoe kan je een Bacteriële Vaginose herkennen?

Een Bacteriële Vaginose is te herkennen aan een verhoogde vaginale afscheiding dat een vissige geur heeft. Vaak heeft de afscheiding een grijze kleur en een waterige consistentie.

Andere symptomen bij een Bacteriële Vaginose zijn jeuk en irritatie.

Invloed van hormonen tijdens de overgang en zwangerschap

Veranderingen in de hormoonhuishouding zoals tijdens en na de overgang hebben invloed op vaginale slijmvliezen. Hierdoor kan de kans op een bacteriële vaginale infectie verhoogd zijn. Maar ook tijdens de zwangerschap ben je meer ontvankelijk voor vaginale ongemakken zoals Bacteriële Vaginose of schimmelinfecties. De vrouwelijke geslachtshormonen spelen een belangrijke rol in het regelen van de menstruatiecyclus en de seksualiteit van een vrouw. Zo zorgt oestrogeen voor een goede doorbloeding en vochtigheid van de schede.

Moet ik naar de dokter bij een sterke vaginale geur?

Zodra de vaginale flora weer in balans is, verdwijnt de Vaginose en daarmee ook de vieze geur. Dit kan soms enkele weken duren. Houden de klachten echter langer aan of komen de klachten opnieuw terug, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Neem ook contact op met je huisarts in de volgende gevallen:

  • als je jeuk blijft houden;
  • bij een branderig gevoel bij het plassen;
  • als de afscheiding van kleur en geur verandert (wit of geel-groen, onaangenaam ruikend);
  • bij bloederige afscheiding (buiten de menstruatie);
  • als je denkt dat je een seksueel overdraagbare aandoening zou kunnen hebben;
  • als je ook pijn hebt in de onderbuik.

Bron: Thuisarts.nl

Comments are closed.