Vaginale afscheiding: wat is afscheiding en wat is normaal?

Wat is normale afscheiding en wat zegt de kleur over je afscheiding?

Veel vrouwen willen weten of vaginale afscheiding normaal is. Het antwoord is: ja! Maar: wat is afscheiding eigenlijk? Vaginale afscheiding is een vloeistof die de vagina 'afscheidt' vanaf de puberteit tot aan de menopauze (de periode na de overgang).

Wat is afscheiding?

Vaginale vocht of afscheiding wordt vooral gemaakt door klieren in de baarmoederhals. Het is samengesteld uit onder meer melkzuur, dat geproduceerd wordt door melkzuurbacteriën (Lactobacillen) en afgestoten slijmvliescellen. Deze afscheiding hoort bij het natuurlijke, zelfreinigend vermogen van de vagina. Het zorgt dat de schede vochtig blijft en voor de natuurlijke bescherming tegen ziektekiemen. Tijdens de zwangerschap, lichamelijke inspanning of seksuele opwinding kan er meer afscheiding zijn. Na de overgang wordt de vaginale afscheiding meestal minder.

Hoeveel vaginale afscheiding is normaal?

De hoeveelheid vaginale afscheiding staat vooral onder invloed van de hormoonspiegel. Heb je veel vaginale afscheiding of is de afscheiding anders dan normaal, dan kan dat komen door meerdere factoren.

Vaginale afscheiding kan veranderen door:

 • De menstruatiecyclus, zwangerschap, levensfase (bijvoorbeeld de overgang) maar ook het gebruik van hormoonpreparaten kunnen de hoeveelheid maar ook de geur van de afscheiding beïnvloeden.
 • Daarnaast kan deze door stress en emoties (bijvoorbeeld seksuele opwinding) tijdelijk veranderen.
 • Sommige medicatie zoals antibiotica, corticosteroïden en de pil kunnen de vaginale flora verstoren. Ook hierdoor kan de afscheiding anders zijn.
 • Tenslotte leiden vaginale infecties ook vaak tot meer afscheiding dan men gewend is, soms ook met een aparte kleur of geur. 

Welke kleur heeft een normale vaginale afscheiding?

Vrijwel iedere vrouw kent het wel: troebel of helder vocht dat uit de schede lekt. Als je geregeld wat vocht verliest en de afscheiding is wittig, helder en vrijwel kleurloos, zoals het wit van een rauw ei, hoef je niet ongerust te zijn. Dat is een normaal verschijnsel. Op kleding zoals een onderbroek kan opgedroogde afscheiding soms wat lichtgele vlekken geven. Ook dit is normaal.   

Verder is vaginale afscheiding doorgaans van nature slijmerig. Het bestaat immers uit vaginale slijmvliescellen en slijm uit de baarmoeder. Er zijn echter perioden dat de afscheiding slijmeriger is dan normaal zoals vlak vóór je eisprong. Je bent dan het meest vruchtbaar en je baarmoederhalsslijm verandert.

Behandeling vaginale afscheiding

De behandeling van vaginale afscheiding is afhankelijk van de soort afscheiding. Kies hier het juiste product bij jouw vaginale klachten als jeuk, droogheid of abnormale vaginale afscheiding.

Heb je:

Afwijkende kleur vaginale afscheiding

De vaginale afscheiding kan soms veranderen van kleur of geur. Dit kan veroorzaakt worden door een verandering in de vaginale flora. Daarbij kan het zijn dat bacteriën of schimmels zorgen voor een disbalans.

Een ‘apart kleurtje’ is voor veel vrouwen een reden om naar de huisarts te gaan. Merk je zelf een verandering van jouw vaginale afscheiding wat betreft de kleur, hoeveelheid of geur of heb je andere vaginale ongemakken? Raadpleeg dan een arts hierover. Vaginale afscheiding of witte vloed is het meest voorkomende gynaecologische probleem in de huisartsenpraktijk.

Soms is je afscheiding anders van kleur of structuur dan je gewend bent. Hieronder een lijstje van de meest voorkomende soorten vaginale afscheiding.

1. Witte, brokkelige afscheiding

Een witte, brokkelige afscheiding duidt op Candida (schimmelinfectie of candidiasis).

In de vagina leven gisten normaliter vreedzaam samen met lactobacillen (melkzuurbacteriën). Zo zijn de Candida-gisten onder normale omstandigheden onschadelijke bewoners van onze darmen, huid, mond en vagina. Door allerlei factoren, waaronder hormonale schommelingen (o.a. tijdens zwangerschap), diabetes, verstoorde vaginale flora, overdreven of verkeerde hygiëne (afvegen van achteren naar voren), stress en antibioticagebruik kan er echter een overgroei van Candida gisten ontstaan. Ook kunnen deze gisten soms in een schimmelvorm veranderen, met lange draden die in het vaginaslijmvlies doordringen. Zowel bij Candida-overgroei als bij deze schimmelvorm wordt van een ‘schimmelinfectie’ of candidiasis gesproken.

Symptomen van een Candida-infectie:

 • Jeuk en een witte, brokkelige afscheiding zijn de meest kenmerkende klachten bij candida infecties.
 • Vaak zorgt deze schimmel ook voor irritatie en roodheid van de vagina en een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen.
 • Soms is er ook wat zwelling aan de slijmvliezen van de schaamlippen en vagina. 

Candida is de meest voorkomende vaginale infectie: driekwart van de vrouwen heeft er vroeg of laat mee te maken. De helft zelfs één of meerdere keren. Vrouwen in de vruchtbare levensfase zijn er het meest gevoelig voor. Het komt zelden in de prepuberteit voor of bij vrouwen die de overgang al hebben doorgemaakt.

Lees hier meer over Candida

2. Waterige, witgrijze afscheiding en onaangename geur

Een waterige grijze vaginale afscheiding is een van de symptomen van een bacteriële infectie, ook wel Bacteriële Vaginose genaamd.

Bacteriële Vaginose is een veelvoorkomende vaginale aandoening bij vrouwen. Bacteriële Vaginose ontstaat wanneer de slechte bacteriën die van nature aanwezig zijn in de vagina, zich vermenigvuldigen ten koste van de goede bacteriën, Lactobacillen. De volgende symptomen kunnen duiden op Bacteriële Vaginose:

3. Roze, rode, bruine of donkere afscheiding

Roze, rode, bruine of donkere afscheiding...deze kleuren wijzen meestal op recent of oud bloedverlies en komen vooral net na de menstruatie voor. Je kunt het zien als een normale reinigingsreactie van het lichaam. In de dagen rondom de eisprong kan er soms wat roze of licht rode afscheiding zijn. Ook in de eerste weken van de zwangerschap merken veel vrouwen een beetje roze afscheiding in hun ondergoed of bij toiletbezoek. Tijdens de innesteling van de eicel kan er een beetje bloed vrijkomen. Doordat het bloed zich met slijm vermengd, krijgt het een roze kleur.

4. Groene, gelige afscheiding

Een groene, gelige afscheiding wordt veelal gezien bij Trichomonas vaginalis (trichomonas). Dit is een parasiet die meestal via seksueel contact wordt verspreid. In feite is het dus een SOA. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Mannen met een trichomonas infectie merken er vaak niets van, hoewel ze soms last kunnen hebben van klachten als jeuk aan de plasbuis, pijn tijdens het plassen en huid irritatie.

Bij vrouwen kan trichomonas symptoomloos verlopen maar in de meeste gevallen komen klachten wel voor. Geschat wordt dat ongeveer 50% van de vrouwen Trichomonas heeft zonder dit te merken. Bij vrouwen die wel klachten hebben gaat het vooral om vaginale afscheiding met een groengelige kleur, soms met een schuimende consistentie en een vieze geur. Verder kan je ook last hebben van pijn tijdens het plassen en een ontstoken, rode, geïrriteerde huid rondom de vagina en schaamlippen.  Ook bij andere SOA’s zoals chlamydia of gonorroe kan de vaginale afscheiding een gelige of groenige kleur hebben.

Raadpleeg een arts!

Tips bij afwijkende vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is normaliter vloeibaar, kleurloos, wit. Een verstoorde vaginale flora kan zorgen voor een disbalans, waardoor de afscheiding kan veranderen van kleur, geur en structuur. Een slechte of juist overmatige intieme hygiëne kan een disbalans veroorzaken. De vagina is erg gevoelig en vatbaar voor irritaties. Zeker het wassen met zeep kan invloed hebben op de natuurlijke vaginale flora.

Tips bij vaginale afscheiding:

 • Het is verstandig de juiste vaginale hygiëne te betrachten door te kiezen voor een mild, zeepvrij product of de vagina te wassen met water.
 • Ook is het belangrijk om tijdens de menstruatie tampons en maandverband regelmatig te vervangen om irritaties te voorkomen.
 • Draag geen nauwsluitende kleding (broeken, ondergoed, panty’s).
 • Draag ondergoed van katoen in plaats van synthetisch materiaal.
 • Reinig na een toiletbezoek de anus van voren naar achteren.

Naar de huisarts met vaginale afscheiding?

Heb je last van vaginale afscheiding, neem dan contact op met jouw huisarts in de volgende gevallen:

 • als de jeuk blijft aanhouden;
 • bij een branderig gevoel bij het plassen;
 • als de afscheiding van kleur en geur verandert (wit of geel-groen, onaangenaam ruikend);
 • bij bloederige afscheiding (buiten de menstruatie);
 • als je denkt dat je een seksueel overdraagbare aandoening zou kunnen hebben;
 • als je ook pijn hebt in de onderbuik.

Bron: Thuisarts.nl

Comments are closed.