Vaginale jeuk

Jeukende vagina is een symptoom van een disbalans in de vaginale flora

Jeuk is altijd vervelend. Maar jeuk in de vagina is wel een erg vervelende en onhandige plaats. Niet een plek op je lichaam waar je even aan kunt krabben in het openbaar óf makkelijk over praat. Terwijl iedere vrouw wel eens te maken krijgt met jeuk aan de vagina. Het is namelijk heel normaal én veel voorkomend.

Soms heb je echter heel veel last van jeuk aan je vagina. Zo erg dat het je hindert in je dagelijkse leven. In dat geval is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Afhankelijk van de oorzaak van de jeuk, kan Multi-Gyn met de FloraPlus of ActiGel ondersteuning bieden.

Hoe omschrijf je vaginale jeuk?

Veel vrouwen vinden het niet makkelijk om te praten over hun vagina. En al helemaal niet over eventuele klachten in die regio. Maar eigenlijk krijgt bijna iedere vrouw wel eens mee te maken met vaginale ongemakken. Zoals bijvoorbeeld jeuk in de vagina. Er zijn talloze manieren om een jeukende vagina te beschrijven. Maar weet dat inwendige jeuk, jeuk van onderen, in de schaamstreek, aan je geslachtsdeel, aan de vulva of hoe je het wilt noemen, heel gewoon is. Het is vervelend en lastig, maar zeker niets iets om je voor te schamen!

Jeuk is een veel voorkomende vaginale klacht bij een verstoorde vaginale flora en komt voor bij zowel een:

Bacteriële vaginale infectie (Bacteriële Vaginose)
Vaginale schimmelinfectie (Candida)
Bacteriële Vaginose én een vaginale schimmelinfectie kunnen vaginale klachten veroorzaken zoals jeuk, irritatie, afwijkende afscheiding, droogheid, een onaangename geur of pijn.

Een bacteriële vaginale infectie (Bacteriële Vaginose) herken je aan een stinkende, grijsachtige afscheiding en jeuk.
Bij een vaginale schimmelinfectie ontstaat ook vaginale jeuk in combinatie met een witte, brokkelige afscheiding (vergelijkbaar met cottage cheese).

Hoe ontstaat jeuk aan de vagina?

In de vagina leven verschillende soorten bacteriën en schimmels (vaginale flora) vreedzaam naast elkaar. Zij houden je vagina gezond. Er bestaat een natuurlijk evenwicht tussen deze soorten bacteriën en schimmels, maar als de balans verstoord raakt kunnen er vaginale ongemakken ontstaan zoals een jeukende vagina.

Schimmels

Als bepaalde soorten schimmels gaan overheersen, ontstaat er een disbalans in de vaginale flora en kunnen er vaginale schimmelinfecties optreden. De Candida albicans-schimmel (ook bekend als candida) veroorzaakt meestal deze schimmelinfecties. Meer dan 75% van alle vrouwen boven de 25 jaar heeft weleens te maken gehad met een Candida infectie. Vaginale jeuk is hier een symptoom van, maar andere herkenbare symptomen zijn: een witte, brokkelige afscheiding, roodheid en een pijnlijke vagina en witte uitslag op het slijmvlies van de vagina.

Bacteriën

Als bepaalde bacteriën uit balans raken en gaan domineren kunnen er vaginale ongemakken ontstaan zoals jeuk, afwijkende afscheiding, irritatie, pijn, een branderig gevoel, roodheid en gevoeligheid. Heb je te maken met een sterke, onaangename (vis)geur, toename in vaginale afscheiding (vaak grijs van kleur) en vaginale jeuk kun je last hebben van bacteriële vaginose.

Hormonale oorzaken van vaginale jeuk

Meisjes in de pubertijd

Bij pubermeisjes is de vaginale huid nog dun en daardoor veel gevoeliger voor irritatie en jeuk. Ook ligt de anus dichter bij de ingang van de vagina dan bij volwassen vrouwen, waardoor er ook eerder vaginale ongemakken kunnen ontstaan zoals jeuk.

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben vaker kans op vaginale infecties. Hormonale veranderingen (zoals toename van de oestrogeenspiegel) kunnen de groei van schimmels bevorderen. Sommige vrouwen krijgen hierdoor rond de menstruatie te maken met een schimmelinfectie. Ook het gebruik van de pil kan een oorzaak zijn voor de disbalans van de vaginale flora. Zwangere vrouwen kunnen door de hormonale veranderingen ook eerder een schimmelinfectie krijgen.

Vrouwen in de overgang

Tijdens de overgang is er sprake van andere hormonale veranderingen. Het lichaam maakt minder oestrogeen aan. Hierdoor wordt de huid droger en dunner, ook bij de vagina (vaginale droogheid). De huid kan trekkerig aanvoelen en jeuk veroorzaken.

Andere mogelijke oorzaken voor jeuk aan de vagina

Andere mogelijke oorzaken voor jeuk aan de vagina zijn:

  • Eczeem
  • Antibiotica
  • Schaamluis
  • Slechte intieme hygiëne
  • SOA
Eczeem

Eczeem is een huidaandoening en kent verschillende vormen. Contacteczeem is er één van en bij deze vorm ontstaat er een allergische reactie op de huid als deze in aanraking komt met bepaalde stoffen. Contacteczeem kan ook ontstaan aan de vulva. Als je allergisch bent voor bepaalde stoffen en deze raken de huid rondom de vagina, kan er jeuk ontstaan en ook roodheid. Bekende stoffen die kunnen zorgen voor allergische klachten zijn bijvoorbeeld inlegkruisjes, geparfumeerd toiletpapier, wasverzachter, condooms of ondergoed en badkleding. Het is belangrijk om uit te vinden waar je huid allergisch op reageert en te zorgen dat de vulva niet meer in aanraking komt met deze stof.

Antibiotica

Het doel van antibiotica is bacteriën te doden of hun groei te remmen. Hierdoor kan er een disbalans in de vaginale flora ontstaan, waardoor schimmels de kans krijgen te overheersen. Vaginale jeuk kan op die manier ontstaan na het gebruik van antibiotica.

Wat te doen bij jeukende vagina?

Heb je alleen jeuk en roodheid rondom de vulva en verder geen klachten? Probeer dan eerst contacteczeem uit te sluiten door te kijken of de huid rondom je vagina reageert op bepaalde stoffen. 

Als je te maken hebt met een vagina die jeukt en daarnaast heb je ook nog last van andere vaginale ongemakken, kan Multi-Gyn ondersteuning bieden. Maar het is belangrijk om te bepalen welk product geschikt is voor de vaginale ongemakken die je ervaart.

Bij een bacteriële vaginale infectie is Multi-Gyn ActiGel bijvoorbeeld het juiste product. Heb je echter een schimmelinfectie, dan is Multi-Gyn FloraPlus beter.

Twijfel je? In onze productzoeker kan je op basis van de klachten die je ervaart, het product selecteren dat bij je past. Kies hier het juiste product bij jouw vaginale klachten als een vervelende geur, jeuk, droogheid of afscheiding. 

Uiteraard moet je bij aanhoudende of terugkerende klachten een arts raadplegen.

Comments are closed.