Intieme hygiëne vagina

Wel of niet met zeep wassen? Hoe vaak moet je jezelf down under wassen? En is een vaginale deodorant een goed idee? Velen moeten het antwoord schuldig blijven. Jij ook? Ontdek dan hier alles over een intieme verzorging voor een gezonde vagina!

Een foutieve, gebrekkige of juist overmatige intieme hygiëne kan immers heel wat vaginale klachten veroorzaken. Je vaginale flora kunnen immers verstoord raken hierdoor, waardoor ook de zuurgraad van je vagina uit evenwicht raakt en slechte bacteriën de kans krijgen om te woekeren en de overhand krijgen.

Je vagina is erg gevoelig en vatbaar voor irritaties. Ontdek hier wat een goede intieme hygiëne precies inhoudt.

Stinkende vagina?


Om te beginnen bij het begin: een vagina ruikt niet naar rozenblaadjes. En daar is helemaal niets mis mee! Veel vrouwen schamen zich immers over de geur van hun vagina, of willen koste wat het kost vaginale geurtjes vermijden. 

Daarom gaan ze hun vagina intensief schrobben en wassen en maken sommigen zelfs gebruik van vaginale deodoranten. Wat ze niet weten, is dat dit allemaal meer kwaad dan goed doet! 

Goede intieme hygiëne? Weg met zeep!

Grijp jij ook bij voorkeur naar een washandje en wat zeep om je vagina te wassen? Niet doen! De intieme zone van een vrouw is een erg gevoelige plek met een andere pH-waarde (zuurgraad) dan je huid. De pH-waarde van zeep is afgestemd op de pH-waarde van je huid, namelijk 7.0 ongeveer. Je intieme zone heeft echter een pH-waarde van rond de 5.5 (vulva/buitenkant) en tussen de 3.8 en 4.4 (vagina/binnenkant). Dit zijn optimale zuurgraden die je vagina beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dankzij deze zuurgraad krijgen slechte bacteriën, zoals de gardnerella vaginalis, niet de kans om te woekeren en zo vaginale klachten te veroorzaken.

Wassen met zeep kan deze lichaamseigen balans verstoren. Kies in de plaats daarvan liever voor een intieme verzorging die speciaal afgestemd is op de pH-waarde van de vulva/vagina.

Een washandje? Oké. En verder alleen wat lauwwarm water!

Tips voor een goede intieme hygiëne


Om je vagina in topconditie te houden, is het noodzakelijk dat je rekening houdt met onderstaande tips voor een goede intieme hygiëne.

1. Was je vagina éénmaal per dag. Dit doe je enkel met lauw water! Je vagina beschikt namelijk over een zelfreinigend mechanisme dat zeep overbodig maakt. Meer zelfs: zeep verstoort de natuurlijke zuurtegraad van je vagina waardoor de vaginale flora uit evenwicht raken.

2. Maak nooit gebruik van vaginale deodoranten! Veel vrouwen schamen zich over de geur van hun vagina. Uiteraard ruikt het “daarbeneden” niet naar rozenblaadjes, maar de discrete geur van een gezonde vagina is echt niets om je over te schamen. Meer zelfs: het gebruik van vaginale deodorant kan er net voor zorgen dat je vagina gaat stinken doordat deze het natuurlijke evenwicht verstoort. Ook maandverband of toiletpapier met een geurtje kan je maar beter vermijden.

Ruikt jouw vagina écht niet fris? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en is de kans groot dat je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. 

3. Van voor naar achteren vegen! Ook in het kleinste kamertje kan je werk maken van je intieme verzorging. Na een toiletbezoekje is het namelijk erg belangrijk dat je van voor naar achteren veegt tijdens het schoonvegen. Anders krijgen bacteriën van je anus vrij spel en kunnen zij de vaginale flora verstoren.

4. Plunder de onderbroekenlade van je oma! Een onderbroek mag immers niet te strak zitten en moet gemaakt zijn van ademende, natuurlijke materialen. Lang leve oma-onderbroeken! Weg met strakke strings, tanga’s en hipsters (we hebben het over een bepaald type onderbroek voor alle duidelijkheid :-)!) uit synthetische materialen. Zij irriteren je vagina namelijk waardoor er kleine scheurtjes in de huid kunnen ontstaan. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je meer gaat zweten beneden waardoor je ook meer kans hebt op een vaginale infectie.

Een oma-onderbroek is misschien een tikkeltje minder sexy, maar een vaginale schimmelinfectie is ook niet meteen iets om mee uit te pakken in bed :-)!

5. Vervang inlegkruisjes en maandverband meermaals per dag. We zien dat veel vrouwen dit bij een maandverband meer vanzelfsprekend vinden dan bij een inlegkruisje. Geen van beiden zijn echter gemaakt om de hele dag door gebruikt te worden. Ze beletten immers dat je huid goed kan ademen en kunnen voor irritatie zorgen als je ze langdurig draagt. Elke 3 à 4 uur zou je een inlegkruisje of maandverband moeten vervangen.

Meest voorkomende vaginale klachten


Door een foutieve, gebrekkige of juist overmatige intieme hygiëne kunnen je vaginale flora dus verstoord raken. Dit brengt op zijn beurt vaak vaginale klachten met zich mee. 

De meest voorkomende vaginale klachten bij een verstoorde vaginale flora zijn:

  • Bacteriële vaginale infectie (Bacteriele Vaginose)
  • Vaginale schimmelinfectie (Candida)


De symptomen die hierbij kunnen horen zijn:

  • Vaginale jeuk
  • Branderigheid
  • Droogheid
  • Overmatige afscheiding
  • Afscheiding in afwijkende kleuren
  • Onaangename geur
  • Irritaties en pijnlijke vagina gedurende of na geslachtsgemeenschap

Veel vrouwen denken bij vaginale klachten automatisch aan een vaginale schimmelinfectie. Een "Bacteriële Vaginose" is bij veel vrouwen onbekend. Toch komt de bacteriële vaginale infectie vaker voor dan een vaginale schimmelinfectie.

Beide aandoeningen kan je zelf behandelen én voorkomen. Als de klachten aanhouden of steeds terugkeren moet je altijd een arts raadplegen.

Comments are closed.